Akkerbouw en Natuurbeheer


Landfort

Wij vinden natuurbeheer en behoud van een agrarisch landschap heel belangrijk. Naast de eigen grond hebben we ook pachtgrond. Zo pachten we een aantal percelen van de Stichting Gelders landschap en kastelen in bos Landfort. Deze prachtige omgeving vraagt om een natuur inclusieve manier van boeren. In het midden perceel telen we bv. tarwe zonder bestrijdingsmiddelen en er zijn akkerranden.

Veel wandelaars en fietsers bezoeken jaarlijks deze plek. Mensen blijven staan kijken wanneer er op het land wordt gewerkt.


Grasland

Bij ons worden de graslanden niet bespoten. De eerste paar jaar gaat dat goed, maar dan zie je dat er toch groot onkruid zoals zuring en distels inkomt. Deze moet je zoveel als mogelijk is met de hand  verwijderen om verdere uitzaaiing en overwoekering te voorkomen. Niet spuiten is een weloverwogen keus, maar brengt veel lichamelijk zware arbeid met zich mee. 

Wanneer een perceel opnieuw moet worden ingezaaid, wordt het oude gewas niet doodgespoten maar mechanisch ondergewerkt. Als er een haalbaar alternatief is zullen we altijd eerst proberen de percelen te maaien, te frezen, of ploegen om onkruid te bestrijden. 

Wij kiezen er bewust voor, zo weten we zeker dat onze koeien onbespoten voedsel krijgen.  

Weidevogels

We proberen wild zoveel mogelijk te sparen en weidevogels een kans te bieden. Daarom zijn diverse akkerbouwpercelen omgeven door een bloemrijke akkerrand. Ook laten we in het voorjaar bepaalde stroken gras langs de randen staan. Het mengsel met granen, kruiden en bloemen biedt voedsel voor bijen en vogels en geeft beschutting aan wild zoals patrijzen, hazen en reeën.

Daarnaast is het ook gewoon een mooi gezicht, een waardevol landschapselement voor wandelaars en fietsers.

Klik op de logo”s om de websites te bezoeken.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Samenwerking Stichting In Goede Aarde

Omdat we verder kijken dan de traditionele werkwijzes, proberen we steeds weer ons blikveld te verruimen en open te staan voor verduurzaming van de landbouw. Sinds een aantal jaren doen we daarom mee aan projecten van Stichting In Goede Aarde. 

Wij werken seizoen 2023 en 2024 samen met Stichting In Goede Aarde aan het project Regeneratieve Landbouw Achterhoek 2025. In dit project wordt onderzocht hoe het ondersteunen van het bodemleven en de 
plantenfysiologie kan leiden tot een duurzamere vorm van telen van gewassen. Op ons bedrijf wordt gekeken naar het effect van zeewier op het bodemleven. Dit project wordt gefinancierd vanuit de subsidie ‘Samenwerken aan Groen-Economisch Herstel’ van het Europees Landbouwfonds. 

De stichting schrijft op haar website:
“De gezondheid van de Nederlandse landbouwbodems berust op haar ecologisch fundament: een compleet en goed functionerend bodemvoedselweb. Voor het weer vruchtbaar maken van de uitgeputte landbouwbodems, is het dan ook nodig om het bodemvoedselweb te herstellen. Dit herstel is mogelijk door de huidige situatie in kaart te brengen, ontbrekende organismen terug te brengen en de bodem goed te beheren.

Aangezien de meeste bodems door het gebruik van gifstoffen, kunstmest en overmatig ploegen inmiddels doder zijn dan een pier, is het noodzakelijk om het bodemleven (en die pier) terug te krijgen in de grond. Door gebruik te maken van lokale reststromen, effectieve micro-organismen en een geijkt composteringsproces, kweken we een hoge diversiteit en kwaliteit van organismen.Samen met boeren en andere grondbezitters maken wij een plan om de bodem te herstellen. Wij kijken met hen naar het teeltplan en voor welke gewassen het bodemleven geoptimaliseerd moet worden. Eventueel wordt er compostextract gemaakt of zuurstofrijke compostthee. Nadat het bodemleven weer is aangebracht en haar essentiële functies weer kan vervullen, is het van uiterst belang het bodemleven en het humus-complex goed te verzorgen. Samen kijken we naar hoe overmatig ploegen kan worden voorkomen, hoe structuur van de bodem behouden kan worden en hoe permanente begroeiing het bodemvoedselweb beschermt, zonder productiviteit te verliezen”.

Rantsoen

We bewerken 40 hectare land o.a. voor het voer voor onze dieren. Hieronder vallen ook de percelen van Landgoed Landfort. Naast gras verbouwen we ook maïs, voederbieten en graan.

De zoogkoeien en kalveren eten enkel (kuil)gras. Dat biedt voldoende voedingsstoffen voor een optimale groei van het karkas en om het lichaam te onderhouden.

Het mestvee krijgt een breder uitgebalanceerd rantsoen voor spieraanzet en vetbedekking. Dat bestaat uit gras en maïs en soms ook uit voederbieten. Daarnaast voeren we aardappelsnippers en brokken.